Najlepsza szarlotka na świecie

/
13 Comments
Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Dla mnie bez pączka i faworków, bo jakoś nigdy za nimi nie przepadałam. Jak zgrzeszyć, to najlepszą szarlotką na świecie, z dużą ilością jabłek i cynamonu. Mam na nią zwykle ochotę jesienią i zimą. Wtedy smakuje mi najlepiej!
Jeśli macie akurat na taką ochotę, to dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem, który jest szybki, prosty i zawsze wychodzi.


Ciasto:
2,5 szklanki mąki*
20 dkg masła
20 dkg serka homogenizowanego waniliowego
pól szklanki cukru pudru*
1 opakowanie cukru waniliowego*
1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

dodatkowo:
8 dużych jabłek (najlepsza będzie szara reneta)
cynamon.

*Zamiast białej mąki można użyć razowej, zamiast białego cukru ksylitol, zamiast cukru waniliowego laskę wanilii).



Jabłka obieramy, przekrawamy na pół wycinając gniazda nasienne. Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód blachy. Na cieście układamy jabłka odwrócone okrągłą częścią do góry i prószymy cynamonem. 
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 60 minut.

I gotowe! Smacznego Tłustego Czwartku.




You may also like

13 komentarzy:

  1. OOO! na pewno w tym tygodniu zrobie, bardzo dobrze zadziala ten przepis na moja wyobraznie i kubki smakowe! dzieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Jak lubisz dużo jabłek w cieście, to to będzie to! :)

      Usuń
  2. Naprawdę ciasto bez żółtek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę i jest bardzo smaczne. U nas bez posypki z cukru pudru, bez udziwnień, bo takie lubimy :)

      Usuń
  3. Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto robi się w 15-20 minut, więc warto spróbować :)

      Usuń
  4. Anonimowy9:18 PM

    Jadłam już kiedyś gdzieś taką szarlotkę z połówkami jabłek i była przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelakie jabłeczniki, Twój też zrobię:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Daj znać jak smakował :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i za komentarz!
Odwiedzam komentujących, więc nie ma potrzeby reklamować mi swojego bloga.