Jesienne ciasto marchewkowe

/
12 Comments


Jesień w mojej kuchni to czas na rozgrzewające przyprawy. Nie ma to jak dom pachnący cynamonem, goździkami czy kardamonem. Jesienne ciasto musi być zatem aromatyczne, lekko wilgotne, nie za słodkie. Do tego herbata z imbirem i kubki smakowe szaleją.

Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na takie właśnie ciacho, idealne na jesienne popołudnie z koleżanką.


Przepis został przywieziony ze Szkocji. Autorem jest Jamie Oliver. Brytyjski kucharz, autor programów i książek kulinarnych.

Składniki:
20 gram masła
20 gram brązowego drobnego cukru
5 dużych jaj
sok i skórka z jednej pomarańczy
170 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram płatków migdałowych
100 gram posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
1 kopiata łyżeczka cynamonu
szczypta startych goździków
szczypta startej gałki muszkatałowej
pół łyżeczki imbiru w proszku (może być świeży imbir)
250 gram startych na grubej tarce marchewek.

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Do utartej masy wbijać po 1 żółtku i dalej ucierać. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, a następnie przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać. Dodać migdały, orzechy, wszystkie przyprawy i marchewkę. Ponownie wszystko razem wymieszać, dodać ubitą pianę z białek, ciasto wyłożyć na blachę. Wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Przepis na blachę 22x22cm.

Nasze ciasto zniknęło szybciutko. Mam nadzieję, że Wam także posmakuje. Dajcie znać jeśli zdecydujecie się go upiec :)




You may also like

12 komentarzy:

  1. Ojej, ale narobiłaś mi ochoty...Chyba spróbuję je zrobić. Jak jest zimno to chce mi się piec ciasta, Też tak masz?;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam marchewkowego, ale jadłam u kogoś i bardzo mi smakowało :) Chyba muszę spróbować upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wypróbuj ten przepis :) Naprawdę bardzo aromatyczne ciasto, idealne na tą porę roku ;)

      Usuń
  3. Nie jestem miłośniczką ciast i piec nie bardzo lubię. Szkoda, że Twoje tak szybko zniknęło, bo bym z przyjemnością spróbowała. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe ciasta są najlepsze :)

      Usuń
  4. Jestem ciekawa czy takie wióry marchewkowe z soku nadały by się na to ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować. Ciasto po prostu będzie mniej wilgotne, ale dużo w smaku nie powinno stracić.

      Usuń
  5. skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, uwielbiam ciasto marchewkowe...

    Zmierzę się z tym przepisem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto marchewkowe, moze i sie skusze i sama zrobie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie kombinacje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i za komentarz!
Odwiedzam komentujących, więc nie ma potrzeby reklamować mi swojego bloga.