Truskawkowa rozpusta

/
21 Comments
Truskawki to moje ulubione owoce. No, może jeszcze czereśnie. Odkąd się pojawiły, jestem na diecie truskawkowo-czereśniowej ;) Sezon nie może obejść się bez ciasta, a tym bardziej zbliżający się długi weekend.

Wykonanie go jest banalnie proste i szybkie, więc myślę, że każdy sobie bez problemu poradzi. Zmniejszyłam ilość cukru, bo na co dzień go ograniczam, ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, to podam wersję alternatywną. Według zastosowanych przeze mnie proporcji ciasto wychodzi w sam raz.



Ciasto z truskawkami
Składniki:
4 jajka
pół szklanki cukru (jeśli chcecie słodszy, to 3/4 szklanki)
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 truskawki 700g
1 opakowanie galaretki truskawkowej
3 łyżki cukru pudru
jogurt naturalny 250g
1 łyżka żelatyny

Wykonanie.
Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę i proszek, delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 25 cm, piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostaw w formie do wystudzenia.
Na ciasto wyłóż całe truskawki. Rozpuść galaretkę w małej ilości wody (szybciej się zetnie). Włóż do lodówki, gdy zacznie gęstnieć wyłóż na ciasto.
Żelatynę rozpuść w małej ilości ciepłej wody. Wlej do jogurtu, dodaj 3 łyżki cukru pudru i mieszaj trzepaczką lub mikserem aż powstanie pianka. Ostaw gdy masa zacznie gęstnieć, a następnie wylej ją na galaretkę. Ostaw do stężenia. Ciasto możesz ozdobić wiórkami startej gorzkiej czekolady.






























Sesja zdjęciowa musiała odbywać się szybko, bo ciasto znikało błyskawicznie. 
Wybaczcie, że nie prezentuję go w całości, ale moje głodomory nawet podczas robienia zdjęć się do niego dobierały. Trudne jest życie blogera kulinarnego :D
W takich chwilach cieszę się, że nim nie jestem ;)



You may also like

21 komentarzy:

  1. Mniam pychotka. Uwielbiamy truskawki szkoda , że są tak krótko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co ma truskawki jest dla Mnie :):):) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi ślinka pociekła! :D Truskawki i czereśnie to owoce idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki w cieście wyglądają super ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się umówiłam na pierogi z truskawkami, a może i knedle zdążę zrobić... uwielbiam truskawki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda.
    A co do truskawek - uwielbiam i zjadam, ile się da :)
    O.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja już od miesiąca żyję na truskawkach. Rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne ciasto :) Też dziś kupiłam truskawki do ciasta, ale u mnie klasyczna drożdżówka zagości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie jeszcze do diety truskawkowej i czereśniowej dochodzi malinowa! A ciasto wygląda przepysznie więc się nie dziwię, że zniknęło w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
  10. grzeszysz! Lae mi ochoty na takie słodkości narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Omomomomom <3 jaka pyszność, zwłaszcza,ze truskawki to moje ukochane owoce <3

    OdpowiedzUsuń
  12. ale smakowicie wygląda, o kurczę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja bym do truskawek dorzuciła jeszcze borówki amerykańskie i jestem w niebie :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ubóstwiam takie ciasta-desery :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. To ja dojadam to co głodomory nie zdążyły :)
    Smakowo, trzeba korzystać póki sezon na owoce i warzywka, może też bym takie cudo w weekend popełniła :)
    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam takie rozpusty :)

    OdpowiedzUsuń
  17. pysznie wygląda Twoje ciasto! oj, truskawki to moje małe sezonowe uzależnienie:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie ciasta!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i za komentarz!
Odwiedzam komentujących, więc nie ma potrzeby reklamować mi swojego bloga.